در بین جمع دوستانه همه ما ممکن است کسانی باشند که سیگار بکشند و آن را به سایر دوستانشان در جمع تعارف کنند که احتمالا در صورت امتناع از پذیرفتن سیگار ممکن است آن ها را مسخره کنند و شما را از جمع دوستانه خودشان کنار بگذارند. خیلی از جوانان و نوجوانان احتمالا به همین خاطر سیگاری شده اند و این کار را ادامه داده اند.
در ادامه روش هایی را برای رد کردن تعارف سیگار توسط دیگران و افزایش توانایی «نه گفتن» بیان می کنیم.
نسبت به تعارف سیگار چگونه واکنش دهیم؟
برای رد کردن تعارف سیگار دیگران ابتدا باید «نه گفتن» را یاد بگیریم. این توانایی به تمرین زیادی نیاز دارد که همچنین در موقعیت های زیادی در طول زندگی کاربرد موثر دارد. در ادامه نکاتی را بیان می کنیم که هم باعث تقویت توانایی «نه گفتن» در شما می شود و هم با به کار گرفتن این نکات می توانید تعارف سیگار دیگران را رد کنید.
قبل از واکنش نشان دادن به آینده بیاندیشید
اول از همه بیاندیشید که چرا باید سیگار بکشید و این کار چه سودی برای شما دارد؟ به از دست رفتن سلامتی جسم و فکرتان بعد از این کار بی اندیشید! زرد شدن دندان ها ، سرطان های ریه و گلو و خیلی از بیماری های دیگر مواردی است که سیگار کشیدن برایتان به ارمغان می آورد. در نتیجه پس از فکر کردن به این موارد و هنگامی که توانستید به یک تصمیم قاطع بگیرید پاسخ را به دوستانتان اعلام کنید و واکنش های احتمالا آنان را نیز در نظر بگیرید و پیش بینی کنید.
قاطعانه پاسخ دهید
تقریبا تمام کسانی که سیگار می کشند میدانند که این کار ضرر دارد ؛ بنابراین صحبت کردن با آن ها راجع به مضر بودن اینکار بسیار سخت است. در نتیجه باید بسیار قاطعانه برخورد کنید و دلایلتان را قاطعانه توضیح دهید مثلا بگویید که دوست ندارید برای بالا رفتن از پله ها یا کمی پیاده روی به نفس نفس بیافتید و یا نمی خواهید دندان هایتان زرد شود و درمعرض انواع بیماری ها قرار بگیرید. قبل از گفتن نظرتان تمرین کنید و سعی کنید محترمانه و واضح نظرتان را بیان کنید. به یاد داشته باشید که قاطعیت با رفتار پرخاشگرانه متفاوت است. و باید ضمن صمیمیت و احترام نظر خود را قاطعانه بیان کنید.
بحث را به حاشیه ببرید
هر موقع که بحث سیگار کشیدن در جمعتان پیش کشیده شد سعی کنید موضوع را عوض کنید و صحبت را به حاشیه ببرید به عنوان مثال در مورد فیلم ها و بازی های روز و یا درباره امتحانات و برنامه های آینده صحبت کنید. و اگر دوستتان به شما سیگار تعارف کرد، او را به کار دیگری مانند قدم زدن ، بازی کردن و کار دیگری دعوت کنید. مثلا بگویید به جای سیگار کشیدن به سینما برویم و دوچرخه سواری کنیم و…. . اگر این کار موثر نبود بهانه بیاورید و با دوستتان خداحافظی کنید مثلا بگویید باید به جایی بروید و یا خانواده منتظرتان هستند. توجه داشته باشید که بهانه آوردن همیشه هم بد نیست.
به تصمیمی که گرفتید متعهد باشید
اگر تصمیم گرفتید که تعارف به سیگار را رد کنید؛ روی حرفتان بایستید و به قضاوت دیگران اهمیت ندهید. و به خود و تصمیمی که گرفته اید احترام بگذارید و بدانید که بهترین انتخاب را کرده اید.
در نتیجه با اعتماد به نفس تعارف سیگار دیگران را رد کنید و واکنش های احتمالی دوستانتان را در نظر داشته باشید که ممکن است شما را از جمع دوستانشان کنار بگذارند اما نگران نباشید دوستان واقعی شما را به خاطر سیگار کشیدن کنار نمیگذارند و شما را قضاوت نمی کنند. بنابراین به کسانی وقت بگذرانید که شما را برای خودتان دوست داشته باشند.
قضاوت دیگران را نادیده بگیرید
در مورد «نه گفتن» به سیگار و هر موضوع دیگری نظر شما مهم تر از حرف دیگران است. در نتیجه اگر تصمیمی گرفتید به آن پایبند باشید و به جای فکر کردن به حرف و قضاوت دیگران روی خودتان کار کنید و به این فکر کنید که چرا دوست ندارید سیگاربکشید؟ و هرچقدر که بیشتر به این موضوع فکر کنید، قضاوت دیگران برایتان کم اهمیت تر خواهد شد. در واقع اگر دوستی برای سیگاری کردن شما بیش از حد اصرار کند و شما به درخواست او عمل کنید ، در واقع شما خواسته و اراده شخصی خودتان را نادیده گرفته اید و خواسته ایشان را به سلامتی و آینده خودتان ترجیح داده اید.
خطرات سیگار را غیرمستقیم یادآوری کنید
در مواجه با فردی که سیگار می کشد نمی توان مستقیما راجع به مضرات سیگار کشیدن صحبت کرد، شاید دوستتان بگوید فقط یک پک است و ضرر زیادی ندارد. در این مواقع غیر مستقیم به او بگویید «سیگار خاطرات بدی رو یاد من میاره ، دوستم / مادربزرگ / پدربزرگم را به خاطر سرطان ریه از دست داده ام.»
از خانواده کمک بگیرید
اگر توانایی کافی برای رد کردن تعارف سیگار دوستانتان را ندارید و برای این کار اعتماد به نفس کافی ندارید از خانواده یا افراد نزدیک غیر سیگاریتان کمک بگیرید. ببینید با کدام یک از نزدیکانتان احساس صمیمیت بیشتری میکنید و به سراغشان بروید و مشکلتان را با آنها مطرح کنید و از آن ها در این راه کمک بخواهید.
از مشاور کمک بگیرید
اگر بیشتر اطرافیان شما و نزدیکانتان نیز سیگاری هستند یا با هیچکدام از اطرافیانتان احساس راحتی نمی کنید، از مشاور کمک بگیرید و توانایی «نه گفتن» را با او تمرین کنید.
سخن آخر
یادتان باشد که برای تایید دیگران نیازی به سیگار کشیدن ندارید و بسیاری از هم سن و سال های شما فقط برای اینکه نظر بقیه را جلب کنند سیگاری شده اند. توجه داشته باشید که سیگار کشیدن عامل جذابیت شما نیست! پس بدون هیچ خجالت و تعارفی به این کار نه بگویید.